Translate This Page

De Atlantische Oceaan die Portugal aan de zuid- en westkust omgeeft behoort tot de beste plekjes van Europa voor wat betreft zeevissen. Enkele vissoorten die men vanaf de kust in Portugal kan vangen en in de vele restaurants kan eten zijn hier genoemd. Voor het gemak eerst met de Portugese naam, dan de Nederlandse en vervolgens de Latijnse benaming.

ROBALO - zeebaars - dicentrarchus labrax

Deze zeer goed smakende en gewilde vis vindt men in de buurt van de kust en in estuaria. Het is een vraatzuchtig, slim en vechtlustig roofdier dat bovendien zeer wendbaar en snel is.  De wettelijke minimumgrootte voor Robalo is 36 cm. Hij kan tot 11 kg worden en 1 meter lang. Is  in de zomer goed te vangen, wanneer ze dichterbij de wal komen voor voedsel. Jonge Robalo zwemt in scholen over de rivieren. Ze worden aangetrokken door het warme water van estuaria, beter voedsel en een kleiner risico te worden opgegeten door roofvissen. Het is een vechtlustige, slimme, wendbare en snelle vis. Favoriet aas zijn sardine, krab en garnalen. 

 

SARGO - zeebrasem - diplodus sargus cadenati

De Sargo is zeer schuw en vooral ´s nachts actief. Het is een zeer smakelijke vis! Hij kan tot 35cm groot zijn en tot 3,5 kg wegen. Zilver van kleur met donkerblauw op kop en rug. Te gebruiken aas zijn weekdieren, garnalen, wormen en krabben. Te vinden in rotsspleten. Leeft tot 50 meter diep.  Minimale vanggrootte is 27 cm. 

 

ANCHOVA - anchovis - pomatomus saltatrix

Het is de grootste vis van de kustwateren, wordt gemiddeld 50cm lang en heeft een gewicht tot 12kg. Hij heeft een zilveren flank met een donkere rug en kan gevonden worden in grote scholen in de kustwateren in de zomer, vooral in het zuiden waar hij aankomt met de Golfstroom. Bij het vissen vanaf een boot moet men sterke hengels gebruiken. Gebruik 200g gewichten voor bodemvisserij en een stalen spoor bevestigd aan een sardine of hele makreel haakaas.

 

LINGUADO - tong - solea vulgaris

Het is een donkere, gevlekte bruine platvis, met een maximale lengte van 50cm. Hij komt voor in gematigde diepten op de bodem en wordt in de meeste regios gevonden. Men heeft de meeste kans er een te vangen bij eb, ´s nachts, in het voorjaar en in de zomer. Minimale wettelijke grootte: 24 cm. Aas: weekdieren en wormen.

 

PREGADO - tarbot - scophthalmus maximus

Platvis met de ogen links. Witte onderzijde, de kleur van de bovenzijde past zich aan de omgeving aan. Geliefde restaurantvis. wordt tussen de 50 en 70 cmgroot en kan tot 2 kg wegen. Deze platvis wordt gevangen aan de stranden in de ondiepere wateren. Hij is het meest actief bij eb en in de nacht.  

 

SAFIA - gestreepte zeebrasem - sparidae diplodus vulgaris

Veelvoorkomende en zeer gewaardeerde vis voor de sportvisser vanwege zijn grote vechtlust. Komt voor op de bodem van de kust tot 150 meter diepte. Hij is witachtig van kleur met bruine tinten en een zwarte vlek rond de kop.  Wordt tot 45 cm groot, gemiddeld 20 cm. Als aas zijn wormen, garnalen en mosselen te gebruiken.

 

CARAPAU - makreel - trachurus trachurus

De carapau is lang en slank en gemiddeld 20 cm lang. Wettelijke minimummaat voor de vangst is 15 cm. Hij is zilverkleurig, met donkerder blauw op de rug, kop en staart en hij maakt vaak een geluid met zijn tanden. Is te vinden in scholen langs de gehele kust tot 200 m diepte. Hij komt dichter bij de kust in de zomer als hij de riviermondingen in zwemt. De Carapau is een gemakkelijke prooi. De beste manier om hem te vangen is met een vlotter, met behulp van wormen, stukjes vis of garnaal, ´s avonds in de zomer. Men kan een lamp gebruiken om ze aan te trekken. Het vlees van de carapau is in Portugal zeer gewaardeerd, vooral op de gril. 

 
CHOUPA - zwarte zeebrasem - spondyliosoma cantharus

Wordt tot 30cm lang en is zilver met een donkerdere tint rond de rug en het hoofd. Wordt het gehele jaar door gevonden in scholen, in het zuiden van Portugal. Te gebruiken aas zijn inktvis, worm en mosselen.

 

CORVINA - argyrosomus regius

Een felbegeerde trofee voor de hengelaar. Ze kunnen tot 100 kg en 2 meter lang worden. De gemiddelde Corvina is tot 1 m lang en weegt 15 kg.  Ze staan bekend voor hun kracht en strijdlust. De grootste kans op vangst is tussen augustus en december. Hij leeft op de bodem van zand en modder tot 100 meter diepte en in estuaria. Komt vaker voor aan de monding van de Taag. Aas: garnalen, krab, inktvis.  Wettelijke minimumlengte bij vangst is 42 cm.

 

DOURADA - goudbrasem - chrysophrys aurata / sparus auratus

Schuwe vleeseter die bij de kust voorkomt op 25 tot 30 meter diepte. Kan tot 1 meter lang en 15 kg zwaar zijn, maar gemiddeld zijn ze 40 cm. De dourada is een schuwe vleesetende vis.  Als aas kan men garnaal, mossel of krab gebruiken. Beste vangtijd is de schemering/nacht.  Minimale vangmaat: 19 cm.


Dit is een overzicht waarbij je kunt zien welke vissen in welke maanden van het jaar in zee te vinden zijn.


Robalo
Pregado
Sargo
snoekbaars

Zoetwater hengelaars komen volop aan hun trekken in de vele stuwmeren, rivieren en beekjes in Portugal. Zo is er bijvoorbeeld de Algueva dam - Europa´s grootste stuwmeer - of de rivier Douro in het noorden. Bij het vissen op de stuwmeren dient men te bedenken dat de oevers veelal moeilijk toegankelijk zijn en dat het aan te bevelen is om een boot of kajak te gebruiken bij het vissen. Enkele geliefde vissen uit de meren en rivieren zijn:

BARBO - barbeel - barbus bocacagei

De barbeel is een ras afkomstig van het Iberisch schiereiland. Deze vissen hebben een voorkeur voor diepe en snel stromende rivieren. Ze voeden zich voornamelijk met ongewervelde dieren zoals kleine kreeftachtigen, insectenlarven en weekdieren. De eieren zijn giftig. Minimale vanggrootte: 20 cm. Er zijn twee soorten die in het zuiden van Portugal voorkomen die bedreigd zijn met uitsterven - "barbo do algarve, barbo gitano" en "barbo comizo". Deze varianten dienen na vangst te worden vrijgelaten.

 

ACHIGÂ - forelbaars - micropterus salmoides

Zeer geliefde vis om te eten. Vangverbod tussen midden maart en midden mei. Wettelijke minimummaat 20 cm. Te vinden in de stuwmeren (barragems) en rivieren, vooral ten zuiden van de Taag.

 

BOGA - chondrostoma polylepis

Lijkt op barbeel, zonder baarddraden. Kan tot 500 gr wegen.

 

CARPA - karper - cyprinus carpio

Vooral te vinden in de grotere stuwmeren, zoals de Algueva Barragem of de Santa Clara Barragem in het zuiden. Komen voor in alle stroomgebieden, vooral ten zuiden van de rivier Douro. De karper kan hier 1 meter lang worden, met een gewicht tussen de 30 en 35 kg. Er zijn al diverse records van bijna 40 kg.  Als aas gebruikt men hier maïs en boilies, maar ook diverse bonen, kaas, ham, vis, kip, aardappel, rivierkreeft, choriço, noten.  Minimummaat: 20 cm. Visseizoen tussen 1 juni en 14 maart.

 

ENGUIA - paling - anguilla anguilla

Komt over het hele land voor in rivieren, beken en stuwmeren. Is hoofdzakelijk ´s nachts actief.  Als aas worden regenwormen, garnalen en sardines gebruikt. Visseizoen van januari tot september. Minimumlengte: 20 cm

 

TRUTA ARCO IRIS - regenboogforel - oncorhynchus mykiss

Vooral te vinden in de koelere delen van Portugal, zoals in de rivier de Douro in het noorden.

 

LUCIO - snoek - esox lucius

Komt voor in de rivieren Cávado, Douro, Guadiana en Taag (Tejo) en ook in de stuwmeren van Azibo, Bemposta, Caia en Lamas de Olo

 

LUCIOPERCA - snoekbaars - Sander lucioperca

De Lucioperca komt in Portugal voor in de rivieren Douro, Tejo en Guadiana, maar breidt zich snel uit.

 

PERCA - echte baars - perca fluviatilis

 

PEIXE GATO - Europese meerval - silurus glanis

 

SALMÂO - zalm - salmo salar

De wilde Atlantische zalm komt alleen voor in de rivieren Douro, Minho, Lima en in de Barragem van Touvedo. De aantallen zijn dalend. Minimale vangmaat is 55 cm. Vissen op zalm is alleen toegestaan van 1 maart tot 31 juli.